tirsdag den 30. april 2013

Er der nogen der gerne vil have ?

Sidste år fik jeg en lille bitte frøplante forærende, som jeg stadigtvæk ikke ved hvad er. Jeg er dog ret sikker på den er i familie med ananas kirsebær, jeg er også temmeligt sikker på man ikke skal spise frøstandene, de lugter bittert.


 Jeg satte den i mit surbundsbed  og glemte alt om den indtil den pludseligt voksede helt vildt.
Den bliver stor, næsten en meter høj og en meter i diameter bred.


 kombinationen af sort/lilla stængler og markeringer, de mørkegrønne blade og den blå blomst er charmerende. og frøstandendes form er smuk.


Jeg tog frø af den og har en del tilbage, så hvis du har lyst til monsterplanten hjemme hos dig, så sig til, så vil jeg gerne sende nogen til dig.  
Frøene spire fint her hos mig, så mon ikke også de ville gøre det ved dig ?

Den blev ved at blomstre fra midt sommer og til frosten kom. så det er en meget flittig plante.


kærlig hilsen 
Marianne

mandag den 29. april 2013

Humlebier eller som jeg elsker at sige (fordi det kilder i maven), brumbasser :)

Mums Mad, jeg elsker mad, ....


Jeg er faktisk ret glad for ikke at skulle være sulten.  Alt maden kommer fra dyr eller planter, sådan er det jo bare, og for at de planter skal leve og formere sig, har de brug for at blive bestøvet. 


En af de vigtigste bestøvere er humlebier. Jeg elsker at se de første vågne brumbasser, summe fra blomst til blomst og hygge sig i forårssolen. De er fredelige, hyggelige små insekter, og de sørger for at jeg kan få mad at spise, så dejligt.

Problemet er de er ved at blive sprøjtet ihjel., og mangler mad at spise. Vi kan ikke gøre så meget i forhold til landbruget, andet end at forholde os til økologi og hvad vi stemmer på.
Det vi kan gøre, er at undgå sprøjtemidler imod insekter i vores egen have og plante bi blomster. Det kan være timian, lavendel, salvie, mynter, alle mulige blomster som Brumbasser og Insekter elsker. 



Eller måske bygge eller købe et brumbassebo og hænge op ?

http://moseplassen.com/2013/04/humleutfordring/ opfordre til at gøre noget for brumbasserne blandt andet at skrive om dem på sin Blog. Man kan få flere informationer på siden.

Min udfordring til DIG er:  plant en biplante, eller sæt en i altankassen i år:)

Kærlig Hilsen 
Marianne

Pære stiklinger ??????

Vi har to halvstynede pæretræer. De får fjernet de største grene hvert år, eller det burde få det gjort, Det var lang tid siden sidst, så det var nogle ordentlige basser der skulle skæres ned.  De ligger nu og flyder på havegangen og har gjort det siden de blev skåret ned. Jeg har en ide om at prøve at lave at klatrestativ til vores stikkelsbærkiwi af dem, jeg har ikke lyst til ordentlige lige pæle. 

Nå men altså, de lå jo der og flød og så tænkte jeg hvorfor jeg ikke lige brugte nogle af grenene til at lave en slags rede omkring hornviolerne ved hoveddøren... 


Nu ser det ud til de springer ud? så spørgsmålet er: 
Er jeg ved at drukne hornviolerne i for meget vand, så meget at grenene fra pæregrene tror de står i vand til drivning.
 Eller :
Sætter de rødder ligesom solbær eller ribs ville gøre ? 

Jeg venter i spænding. Hvis de sætter rødder, finder jeg mig igen i total benovelse over hvor fantastisk livet er og hvad planter kan. 

Håber at blæsten ikke for taget for meget af forårshumøret.
 kærlig hilsen 
Marianne

søndag den 28. april 2013

Mine Damer og Herrer, efter lang tids søgen, må jeg præsenterer en Follow this blog knap :) tadahhhh hihi

Idag er den dag hvor jeg bed i det sure æble, indrømmede jeg havde brug for hjælp overfor min computer wizard af en mand, og fik hans hjælp til at få lavet en google friend connect knap. Jeg er bare så glad, for begyndte at føle mig fuldstændig håbløs. 



Jeg fik så også en forklaring, google vil have at man skal bruge Google + så de har lukket ned for adgangen til den logiske side at finde HTML koden. Men den er der,( hvis man er klogere end jeg), så Vupti, en to tre, og jeg havde  den fine Follow knap. Tak til min mand og til dem der har forsøgt at hjælpe, jeg værdsætter det meget :)


Ellers opdagede jeg jo så lige det her:



Det er pæonen Buckeye belle, der for første gang har noget der ligner en knop i toppen. Jeg købte den for tre år siden hos staudefeen, til plantemarkede i Geografisk have. Jeg er frygteligt spændt på om den blomstre, Jeg vil så gerne se den. På den anden side ville jeg heller ikke have noget imod hvis den besluttede sig for at vokse lidt, er pæoner altid så langsomme om at få flere blade?


Jeg regner med at tage på plantemarkede i botanisk have i Århus den 19 maj fra 9-13 for første gang, Jeg ved ikke hvor stort eller hyggeligt det markede er, men jeg vil alligevel gerne se hvor langt de er nået med bygningen af det nye væksthus, det er så spændende.


Og så skal jeg selvfølgeligt til Geografisk have 5 Juni, jeg elsker det plantemarkede, det er så hyggeligt. Jeg må så indrømme at mine børn var med sidste år, og det er fuldstændigt umuligt at holde øje med dem samtidigt med man ser på blomster, men de hyggede sig herligt. 


Jeg opdagede lige at min første mini rhodedendron snart blomstre. Den hedder Moerheim og er ikke bange for kulden, den har i alle tilfælde massere af knopper. Jeg har kun bitte små rhodedendron, for mit surbundsbed er lille bitte.  til gengæld er det der nissen bor. ja havenisser er fjollede og ikke god stil, men jeg har desværre ikke god stil, jeg kan godt lide at der er små eventyr at opdage for børn og barnlige sjæle :)


Til slut et billede af mit iris bed. alle germanica Iris er plantet der, og så er der nogle frække frø der har sået sig selv fra akeleje og digitalis samt jakobsstige.. spændene hvad farve de får.  


Det er også spændende hvilke  Iris der har overlevet flytningen fra den anden have, skiltene forsvandt, så jeg venter på de finder på at blomstre.

Hav en rigtig dejlig dag
 Kærlig hilsen 


Det er næsten ovre for Helleborous, men de er stadigtvæk smukke.


Nogle af løgvæksterne i haven...

Jeg burde slet ikke sidde her, jeg burde lave noget. men ....gør det lige om lidt.

Jeg fik en helt flyttekasse fuld af blomsterløg og knolde for 200 kr af min svigerfar, midt i vinter. dvs. efter jul. der var i vinter lige 5 dage uden frost. De eneste fem dage, så jeg havde en dag hvor jorden var bare til at komme lidt i, der hvor solen ramte. Det var så ret bestemmende for hvor løgene blev sat :)

Nu er Januar unægteligt temmeligt sent at sætte løg, og jeg anede ikke om de ville dukke op, men de fleste kommer :) og som sædvaneligt har jeg glemt at skrive ned hvad de forskellige hedder, så det bliver jo spændende.


Tulipanerne blev sorteret i farver, og mange af dem blev blandet. Her skulle der komme lyserøde toner, kan ikke huske om der også kom nogle hvide med i den mix. Bagved er nogle clematis, svigerfar kom med til en femmer pr. stk. Jeg regnede ikke med de ville klare den, men de skyder allesammen.  Foran de primula der har overlevet, som jeg havde en krukker forrige år. 

Sjov lilla/pink hyacint, den laver ikke kæmpe hoveder, men det kan jeg egentligt bedst lide, jeg syntes de godt kan blive lige voldsomme nok.

Jeg tror nok den her hedder Muscari Latifolium. 


og den underlige Muscari, som desværre meget hellere vil komme end latifolium, den er mere speciel end smuk.

Lyserød tulipan mix, jeg er vild med de hvidkantede blade.

en fin lysegul påskelilje, ikke at jeg hader de nettogule, de har også sit sted i livet og her i  haven, men den her er blid ved øjet.

Sjove narcisser. Jeg mener den hedder Cassata.

Helt alm lyserød hyacint, ren hygge, mit første hyacintløg da jeg var en ti år gammel var den her slags.

Små lave fine narcisser, ved siden af min lille bitte løjtnantshjerte.

Tror nok den her bliver en fyldt rød tulipan.

Chinodoxa... jeg elsker den blå farve

Alm. blå muscari har fået fint brumbasse besøg.

En Alium, jeg ikke kan huske hvordan ser ud, men jeg glæder mig :)

tulipaner sat hvor jeg kunne få boret et hul med planteskeen, røde når de springer ud.

Jeg elsker bladene på dem her, så fine :)

Tulipan, ved ikke hvad den hedder, men holder meget af den. Den åbner sit hovede op imod solen, og går pænt iseng om aftenen. og springer ud som en af de allerførste.

Lyselilla chinodoxa.


Blå Hyacinter 

Jeg troede det var de høje sommer iris der var i posen, for jeg ved ikke ret meget om Iris, men det er nogle smukke bittesmå blå nogle.


Tingene pibler op i haven. Løgene suser op ad jorden imellen geranier og sankthansurt.  jeg glæder mig meget over hver eneste blomst.

Bagerst kommer Alium imellem asters, nogle kæmpestore lilla kugler som blomster, som bliver mindst en meter høje, bladene visner når blomsterne kommer. Nogen der har en ide om hvad de hedder? Jeg vil gerne have flere, men har som sædvanligt ikke fået skrevet navnet ned.

Hav en dejlig dag i solen

kærlig hilsen 
Marianne




lørdag den 27. april 2013

farvel til min tidligere have ....

Jeg sad og så billeder fra min gamle have igennem....(advarsel, mange billeder)




Fordi www.havefolket.com har en konkurrence.
 Når jeg siger gamle om min have før, så passer det ikke helt. Det var min første rigtige have og jeg havde den kun 4 år. Før det har jeg haft et børnebed, eller noget græs jeg slog eller andet. Lige siden jeg var lille, har jeg skulle have hænderne i jorden og plante ting, men altså det var min første rigtige have. 
den var et meget sammengroet staudebed fyldt med strandasters og høstanemoner, samt buske som var vokset helt sammen med hækken.  Hækken var halvanden meter bred. Så bedene er lavet fra bunden over de fire år. 

Det her bliver min farvel tidligere have post.  Jeg har taget en del af stauderne og næsten alle roserne med til min nye have, og jeg er glad for jeg gjorde det, for den som bor i huset nu er blomster hader eller noget. hun har i alle tilfælde fjernet alle blomster i forhaven fuldstændigt, og havde flyttet de roser der var tilbage i baghaven midt om sommeren og smidt dem i et stort samlet hul. Det kunne de sjovt nok ikke holde til. Det jeg undre mig over er hvorfor hun ikke bare kørte dem væk så ? Nå men altså. jeg undgår at komme forbi, en gang var mere end nok ( og den var ikke planlagt).

Huset vi boede i var et lavt tresser rækkehus. 
Den store plads foran huset

fra bedet foran huset

Eksperimentet.. jo man kan godt lave små rammebede ovenpå fliser og have græskar i. husk vand og gødning :)

Santana rosen fra min bedstemors have, og stokroserne jeg fik af min mor.

Man kunne komme ud i baghaven to veje fra, den ene igennem en sideport

en Clematis fra min svigerfar ved indgangsdøren

staudelathyrus fra min søde nabo, og en vindrue på vej op fra mine børn i morsdagsgave.
Vindruen stod tung af druer da vi flyttee, det var meningen vi ville have lavet espalier og lade den dække det over cyklerne, men skæbnen ville at vi flyttede inden vi nåede så langt. 

Stien ned forbi drivhuset med den lille bitte sideplads til en enkel stol og lille bord  og forbi urtebed og  bærbuske, imellem elefantgræsset som var hul inden i så man kunne bruge den som hule, eller gemme sig og tage en dasetur liggende i trillebøren, som min store dreng elskede at gøre.

Billeder fra det lange bed langs hækken

Den her dufter fantastisk.. og ret tungt

Hvid drejeblomst med lilla gladioles bagved

Lilla drejeblomst med sankthansurt foran

lyserøde floks og sankthansurt

dobbelte Jasmin og røde solsikker bagerst, med dahlia foran, kantet med bønner forrest

min hyggeplads i den høje midter sol, under den lyselilla syren, med hosta blå iris seberica, og alm lyserøde høstanemoner.
udsigten fra terrassen foran stuen.
min elskede timianpuder i fuld blomst, insekter elsker dem.

Jeg dyrker ikke kål, men jeg bruger dem tit som farveindslag i krukker og bede. det samme gælder artiskokker, fantastisk blade, og evt blomster er kunen bonus.



Mit ynglingsbed var et halvrundt bed foran terrassen.
Jeg kan ikke rigtigt bestemme mig til om jeg skal prøve at sende billedet af hele bedet, ind til konkurrencen ?










Jeg havde køkkenhave.
Hvert år lavede jeg espalier til køkkenhaven af elefantgræsset der var visnet. og lod bønner gro i det


mit elskede drivhus, det jeg har nu er ca. halv str.

Jeg har en tildens til at så for mange tomatplanter. men så bruger dem bare til grønne tomater

Man kan lige skimte bålpladsen til højre.

jordskokker kan være svære at holde under kontrol, jeg brugte dem som en rund hæk i græsplænen, dejlig suppe til mig om vinteren og hæk om sommeren. 
de små æbletræer skulle vokse op og lave en hyggelig blomsterlund om foråret.






Børnene havde deres eget legeområde med sandkasse, legehus, gynger og rutchebane, gemt bag jordbakken, forsiden var bed, bagsiden blev alt kompostelig haveaffald lagt, ikke grene og sådan men rabarberblade osv. underligt nok syntes børn det er for fedt at hoppe rundt på...


et styks nybygget rutchebane


Det sidste bed lå modsat mit ynglingsbed foran terrassen. Det er meget med blade...






Så farvel tidligere have,  og tak for alt hyggen :)

kærlig hilsen 
Marianne