fredag den 6. juni 2014

fingerbøl, roser og iris. ( kæmpe lang post )

 Digitalis også kaldet fingerbøl, smuk plante det er den altså. 

Børnene skal selvfølgeligt lige have at vide de ikke skal røre ved den.


Berlin Tiger


Ukendt.. tror det er en sibirica, men den har form som en Ensanta syntes jeg ... nogen der ved noget ?  
Den er mere blåtonet i løvet og lidt stivere i bladene end mine andre sibirica og lidt senere i blomst.


Den er utrolig smuk når den springer ud. 


 Allium nigrum multibulbosum


Coral dawn 
Klatrerose, skal støttes, let duft, svag, men fin. Bliver ikke voldsom stor på samme måde som New dawn gør og får ikke nær så let rust, men der er så også færre blomster.
Den er meget lettere at styre end New dawn. Den virkelig virkelig lyserød, jeg tror ikke man kan få en mere lyserød rose.  Det er så dens job i haven, at være den mest lyserøde rose. 


Rød Rose når de er bedst, fantastisk rosenduft, dyb lækker farve, flot løv og god vækst.
navn: Erotica.


Her er så Osiria rose som jeg købte hos Bakker (skravl af en plante jeg fik sendt, og det var ikke white Feathers hostaen jeg fik heller, som jeg havde bestilt, men de har givet mig et tilgodebevis, ved så ikke helt om jeg vil bruge det...) 
nå men den skulle være hvid på ydersiden af kronbladene, hvilket den næsten er.. og samme røde farve som Erotica på den røde del.. den er så pink. 
helt ærligt jeg ville hellere have haft Nostalgie nu jeg ser Osiria.
 Billede snyd!
Så jeg er igen blevet mindet om at man ikke kan stole på Bakker!


Stanwell perpurtual dukker så lige op på min blog igen igen.. den er fuldstændigt fyldt med blomster på den side der får mest lidt, og lidt færre på bagsiden som er næsten i helskygge.. den er altså fantastisk, utroligt det er en historisk rose. 
Den har dog en slem tildens til at få lus.En buket af Stanwell Perpurtual og natvioler, kan fylde en hel etage af huset med velduft. 


Piilu blomstre


jeg var i Geografisk have i regnen igår.. nu er jeg så snot forkølet med ondt i halsen :)
Det var hyggeligt at møde andre til blogtræf
:)


 Min søn elskede at løbe rundt i ligusterspiralen nede i Iris haven.


Håber i har en fantastisk pinse.
 Vi er stadig igang med at sætte hus i stand indvendigt.. utroligt hvor lang tid det tager at tage tapet af opgangen, pudse og spartle, fuge omkring vinduer, male paneler og gelænder, sætte filt op (hader absolut den del, glasvæsv stikker helt vildt) og male væggene.. og jeg gruer for det tæppe min mor vil have lagt på trappen, hvordan gør man lige det ? 

Jeg vil ud i min have....men det regner.

Kærlig hilsen 
Marianne
8 kommentarer:

 1. Jeg tror at det er en Iris Sibirica
  Mine blomsterer på forskellige tidspunkter - de har forskellige højder - nogen er spinkle og har meget smalle græsagtige blade og andre har kraftige blade og faner, lidt som en lille skægiris.
  Variationerne i Iris sibirica er meget store har jeg fundet ud af med årene og alle de nye indkøb der er gjort.
  Når de superspinkle Wealden´s blomstrer tænker jeg "det er mine favoritter" - men når så de lidt senere lavere og storblomstrede går i gang, så er jeg også helt solgt til dem.
  Dit spørgsmål inspirerer mig til at få skrevet højde og drøjde på mine iris på min iris-fane på bloggen.

  SvarSlet
  Svar
  1. Tak Berit :) tror du har ret, for den står ret tørt, tror ikke en ensanta ville kunne det. Du har så mange smukke.
   KH
   Marianne

   Slet
 2. Hej Marianne
  Øv at du blev forkølet af i går, det var da rigtig træls. Håber du kunne få noget ud af planterne, du har vel set de små potter, jeg nåede ikke at få fortalt dig, hvad der var i, men det har du nok selv fundet ud af.
  Ja Bakker skal man ikke stole på, Helga Hald med bloggen Idéhaven fik sidste år nogen meget smukke mørke roser hjem, måske kan du finde den rigtige hos hende.
  Du er heldig at din Berlin tiger blomstrer, der kommer ingen hos mig i år.
  Kh og god bedring
  Lisbeth

  SvarSlet
  Svar
  1. jeg leder egentligt ikke efter flere røde, jeg så bare et billede af Osiria og syntes den var så smuk.. det var snyd var det.
   Håber din Berlin tiger kommer næste år :) man ved aldrig når de ikke har flere faneblade. men den kan vidst godt lide at stå lidt fugtigt tror jeg.
   KH
   Marianne

   Slet
 3. Hej Marianne
  Ja de er flotte de Digitalis især den første. Ærgerligt med dårlige planter fra Bakker og et tilgodebevis er der jo ikke meget ved hvis deres kvalitet ikke er bedre. Flot buket det er så godt når der kan plukkes ind fra haven :-) Mit første besøg i Georgrafisk Have var godt nok en våd omgang men nu har jeg da set det jeg ellers kun har hørt om. Træls at du er blevet forkølet håber det hjælper med solrig og varm pinse.
  God bedring og rigtig god pinse
  Kh Anne

  SvarSlet
  Svar
  1. jeg har kun den ene.. jeg vil rigtigt gerne have flere, så jeg tror jeg vil prøve at så den med vilje, noget jeg ellers sjældent gør med digitalis..
   jeg håber du hyggede dig i geografisk have.. synd du skulle opleve det med det værste vejr jeg længe har oplevet. men der var mange smukke ting.
   KH
   Marianne

   Slet
 4. Fine fotos fra have og Kolding,synd med alt den regn til sådan et arrangement!!Ang den iris er det som Berit rigtig skriver en sibirica, der findes et utal af denne type i varieret nuancer.
  Det med trappen kunne jeg ha klaret ret hurtigt men det er vist lidt langt herfra:)
  Ha en god Pinse og god bedring!

  SvarSlet
  Svar
  1. er glad for min falde sibirica.. berlin tiger er egentligt også flad :)
   trist du ikke lige var her med den trappe, jeg kan mæke mit hoved går lidt i baglås, men tror det skyldes at tæppet ligger i fem meeters bredde og er temmeligt tungt... sådan noget rød hotel halløj min mor er vild med.

   KH
   Marianne

   Slet