lørdag den 12. november 2016

Sikken noget rod! Påfugl og frost

Ja rodet er egentligt ikke det her. det der skal blive til køkkenhaven engang. Det er jo bare gammel køkkenhave som er groet til, og det er som sådan vel ikke rod, bare vildt. 
Ikke at der ikke skal arbejdes med det, for det skal der. 


Det her er rodet. Stauder fra min gamle have som ikke var kommet i jorden og frosten den kom jo, lige pludseligt og også før de sagde det kom, så vi fik pludseligt meget travlt.


Heldigvis havde mine sønner gravet et stort stykke af den gamle køkkenhave fri, og roserne var sat, men der er rigtigt mange ting som stadigvæk ikke var i jorden og stod i sække med bare rødder.


Så jeg måtte ud og lægge presenning og tæpper over sækkene for natten og håbe på at man stadigvæk kunne grave dagen efter.


Det kunne man heldigvis :) Selv om det var svært.


  Stauderne fra min tidligere have har snerlerødder i. Så alle planter har fået skyllet jorden af, er blevet skilt i atomer, fået fjernet uønskede  rødder og plantet i et karantænebed.
Jeg har dog garanteret overset noget, derfor karantænebedet. For nogle af dem skal op igen så snart jeg ser den mindste snerle. 

Helt ærligt, jeg burde nok bare have efterladt dem. 

Jeg har fået alt med bare rødder i jorden, men den var svær at grave i. De første ti cm var frossent. Så det sidste er bare sat ned i en lang rende, alt alt for tæt sammen, hulter til bulter og dækket med jord. 
så må jeg fortsætte hvor jeg slap til foråret,...... hvis de overlever det. Der er en påfugl i min have.
Jeg fandt den da jeg skulle klippe buksbom. 
Jeg valgte heldigvis en håndsaks pga. ukendt have, og fordi når ting skal formes til andet end lige op og ned, kan jeg faktisk bedst lide håndsaksen. og man kan bruge den om aftenen, fordi den ikke larmer ret meget. 
Da jeg begyndte at klippe fik jeg sådan et " hov, den vokser da lidt underligt, hvorfor er der hult der?" øjeblik. som fik mig til at standse op og kigge lidt efter. 
Jeg vil tro den ikke er blevet klippet i to år, men jeg fandt den langsomt imens jeg klippede, nu meget forsigtigt. Først tilbage til dette års væksts begyndelsespunkt, Så jeg kunne se hvad den havde været, og så efter hvordan jeg syntes den skulle være nu.
Det tog lang tid at finde den,  men her er den så, havens påfugl og den larmer næsten ikke :)


Der er stadigvæk lidt efterårsfarver på i haven.
Der er Gunnera i den nye have. 
Jeg har ikke haft en før, men jeg fik hjælp til hvordan man passer den af Lisbeth fra Høneballehaven, Tak til hende :)
Derfor vidste jeg så også at den skulle dækkes med det samme der kom frost.
Noget jeg selvfølgeligt først opdagede da jeg kom tilbage fra et besøg i Fredericia, efter mørkets frembrud. Så det blev en underlig omgang i lommerlygtens skær.
Jeg havde ikke noget halm, så de fik en gang hø i stedet og så bladene over.Jeg gik ud morgenen efter og smed nogle sække, en gang kompost/dyremøg og visne blade over til sidst, Så nu håber jeg det er ok indtil foråret. 
Jeg kan jo godt lide de kæmpestore planter... også selv om mine ikke er så store endda. kun ca en meter høje.


Bondegården nede om hjørnet, har sat køer på marken foran huset, det er ret hyggeligt, og uden fluer på denne tid af året.


De går ude også i frostvejr og spiser bare af det rimfrostdækkede græs.
Selvom det ser ud til de går efter det i traktorfurene først, det er mindst frossent.


Pas godt på dig :)

 Kærlig hilsen 
Marianne

11 kommentarer:

 1. Hej Marianne

  Smart med et karantæne bed!
  Og dejligt med kvæg uden fluer:)
  ''
  Supersjovt at du fandt påfuglen - og fik den genskabt! Spændende at tænke på hvem der mon oprindeligt har taget sig tid til at lave den!

  Ha en dejlig søndag

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Karsten

   Ja jeg håber at karantænebedet kommer til at virke og og at jeg ikke lige har inviteret noget af det værste ukrudt på jorden ind i haven :)

   Påfuglen er sjov.. og børnene syntes det også :)

   Kh
   Marianne

   Slet
 2. Hej Marianne
  Den skal nok klare sig din Gunnera, det tror jeg helt bestemt, en enkelt nat sker der ikke noget ved, og nu har du jo dækket den godt til. Sjovt med påfuglen, godt du fandt den og at det var en af den slags, der ikke larmer :)
  Sikken et arbejde du har haft gang i med at plante og skille snerler fra stauder, vi håber, at din ihærdighed vil hjælpe dig til foråret.
  Knus Lisbeth

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Lisbeth

   Med din hjælp håber jeg også at gunnerarerne overlever ... nu er de i alle tilfælde dækket. :)

   Jeg håber jeg har fundet alle rodstykker... men jeg er ikke sikker.

   Kh
   Marianne

   Slet
 3. Påfuglen står oven i købet et perfekt sted, hvor den kan sige hej til dem, der vil på besøg i haven. Du er bestemt ikke den eneste, frosten kom bag på.

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Marie
   Det er altid godt at vide man ikke er alene... jeg vil nu gerne have frosten lidt væk igen, for jeg har en del i potter der også gerne skulle i jorden ...

   Påfuglen er sjov .. jeg er også glad for jeg opdagede det ... inden jeg fik kappet hovedet af den :)

   Kh
   Marianne

   Slet
 4. Hej Marianne

  Er helt enig med Marie: du er bestemt ikke den eneste. Jeg er i samme situation, men kan dog ikke undskylde mig med at det er på grund af flytning. Jeg er nok nærmere så forelsket i stauder, at hvis jeg bliver tilbudt et stykke af noget nyt - ja så kan jeg ikke sige nej :).
  Er faktisk ret imponeret over du fandt påfuglen, Jeg tror ikke jeg havde set det. Det ser også ud til du er en ørn til at klippe, dejligt. Med hensyn til stauderne, så tænker jeg de fleste overlever. Så længe de er i jorden og du ikke har valgt alt for "pjevsede" arter går det nok. Så er der også lidt projekter at hygge med til foråret ;-).

  Mvh. Gitte

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Gitte

   Ja det lokker de blomster :) det kender jeg godt :)

   Og jeg regner med en masse at hygge med næste år... haven er trods alt mere end ti gange større... så regner med massere af sjov legetid :)

   Jeg var tæt på at kappe hovedet af fuglen .. så det var næsten rent held ...

   Kh
   Marianne

   Slet
 5. Vinteren kommer altid som en ubehagelig overraskelse. Vi havefolk har jo altid gang i et par projekter udtænkt i sommerens bløde lys....Dejlig med Påfuglen, jeg synes det er en fantastisk gave. Tænk et menneske har brugt tid herpå, og senere flyttet.

  Venligst
  Henrik

  SvarSlet
  Svar
  1. Denne kommentar er fjernet af forfatteren.

   Slet
 6. Hej Henrik

  Ja der er lagt meget kærlighed i haven af den tidligere ejer.. og påfuglen er meget fin :)

  Jeg tror bare hun syntes det var blevet for stort, den ældre dame der boede her før.

  Kh
  Marianne

  SvarSlet