tirsdag den 27. august 2013

Eucomis

På plantemarkede i geografisk have for to år siden, var der en dame som stod og solgte små plastikbægre med blomster i for en femmer stykket.
Min mor syntes det var vældigt billigt og købte fem med en plante der hed Eucomis og skulle ligne en sjov paryk når den blomstrede. 


Jeg fik dem udleveret med beskeden, "den lød sjov, du skal grave den op om vinteren"
Jeg så ned og så på fem grimme hvide plastikkopper med  lillefinger små enkelte blade stikkende op ad noget meget vådt jord.
"Ehhh ? hvad er det så ? nå, hmm.." 
Jeg prøvede at plante dem, på skråningen omme bag huset og tænkte egentligt ikke mere på dem. De kunne leve eller lade være, jeg var ligeglad.

Nu er det sådan at da vi nåede til efteråret sidste år, havde jeg lige født ved kejsersnit og det eneste jeg var helt sikker på var, jeg ikke ikke skulle grave noget som helst op, og slet ikke de der ynkelige et bladede planter. 
De kunne dø, jeg var ligeglad.
Så jeg blev noget overrasket, da de efter vores temmelige kolde vinter og våde forår (som de hader, har jeg læst mig til) spirede nok så fint og er blevet væsentligt større, ja der er faktisk seks nu.
Der er dog stadigvæk ingen ananas lignende blomster.


Det store spørgsmål er nu: 
-Skal jeg grave dem op i vinter ? Måske skal jeg grave den ene gruppe op, og lade den anden stå og se hvem der klare vinteren bedst, hvis nogen af dem klare det ?
Og det aller største spørgsmål: 
-Har jeg overhovedet lyst til at have noget så tropisk udseende i min have ?

Indtil videre kan jeg konstaterer de godt kan lide meget tørre, solbeskinnede skrænter.  Og det er summen af min kolossale mængde af viden, om de små blade i plastikbægrene. Nå ja det, og at dræbersnegle gerne vil gnave i dem (ser det ud til).

Kærlig hilsen 
Marianne10 kommentarer:

 1. Marianne - mit hjerte brister hvis du blot lader dem dø... Kender du hvilke Eucomis det er? Jeg har jo netop udviklet en dyb kærlighed til Eucomis familien, med dens (i mine øjne) charme, jeg sang det ud på min blog forleden.
  På trods af det, er jeg helt enig med dig vedr. det tropiske dillema, men her er jeg så lige dobbeltmoralsk)

  Nå, det er naturligvis dit valg, hvad du vil have i din have :) - MEN hvis du ønsker at skille dig af med dem, så sig endelig til, så må vi finde noget at bytte med, som både du og din mor kan leve med (- selv om jeg ikke helt har styr på hvor din herlige plet findes, udover overfor den grå kasse, men det må løses) Kh Anne Mette

  SvarSlet
  Svar
  1. Heh.. jeg tror ikke lige de dør, jeg har på fornemmelsen de enten står det perfekte sted eller at de ikke er så sarte som de har ry for at være. Det skal dog siges at jeg bor i Fredericia, så det er kyst område og huset ligger i læ af klodsen inde midt i byen, så jeg har på fornemmelsen jeg kan slippe afsted med lidt mere over for sarte blomster end jeg ville kunne andre steder i landet.
   Hvis jeg vil af med dem, finder vi ud af noget.
   KH
   Marianne

   Slet
  2. Ehm....er der ikke noget med at forelskelse og vanvid er tæt forbundet...:) Det til trods, så gælder mit byttebud stadig, skulle du blive træt af dem :) kh Anne Mette

   Slet
  3. jeg syntes det er dejligt når folk brænder for deres hobby.. eller eucomis :) jeg ser ud til at have seks, men jeg ved jo ikke hvilken slags det er. Vi kan godt bytte et par stykker hvis du gerne vil have dem.
   hvad vil du bytte med ?

   KH
   Marianne

   Slet
 2. Jeg købte dem også sidste år - har heller ikke gravet dem op og tror helle ikke jeg gør det i år (jeg havde ikke fået med at man skulle gøre det) og de ser ud ligesom dine. Jeg ved ikke om det var noget andet jeg fik af hende, men jeg mener de var større sidste år.

  SvarSlet
  Svar
  1. hej Tina
   mine er afgjort større end sidste år. så jeg tror ikek de har haft noget problem med at overvintre ude.
   KH
   Marianne

   Slet
 3. Jeg ville lade dem stå og så se hvad de kunne udvikle sig til i de kommende år :) - måske bliver du overrasket :)

  SvarSlet
  Svar
  1. du har ret, det tror jeg at jeg vil gøre.. eucomis ser jo ret fin og sjov ud.

   KH
   Marianne

   Slet
 4. Hej Marianne
  Ja lad dem stå, det lader ikke til at være nogen katastrofe for dig, hvis de dør, kun for Anne Mette :)
  Det er da et spændende eksperiment.
  Tak for din sidste besked om rosen.
  Kh Lisbeth

  SvarSlet
  Svar
  1. Det var så lidt.
   og jo det er spændende at eksperimentere med, men egentligt også lidt bekymrende. der er en del ting som skulle have svært ved at overvintre som pludseligt klare den ok. eks. kæmpe verbena, gladioles og disse eucomis som ikke skulle klare den ude. men som jeg ser begynder at overleve...

   KH
   Marianne

   Slet