torsdag den 25. april 2013

Lidt om krydderurterne...Jeg har lidt krydderurter i haven, selvfølgeligt purløg, og persille, men også pebermynte, løvstikke, timian, rød syre, fransk syre, rosmarin, salvie, citronmelisse, annanas salvie, oregano, græsk oregano, ramsløg, hvidløgspurløg og fransk estragon. 

Rosmarinen står i knop ude i drivhuset.


 Dvs. jeg troede jeg havde timian, men mine forskellige Timian har lidt i vinter. De to krybende brogede typer er gået ud, og den alm. timian er næsten død. De havde det fint indtil der kom barfrost. Barfrost er en dræber. Pånær ved alm. citrontimian.


alm. citron timian

 Den overlever, men den gror så også vildt i Danmark, så det er nok ikke så overraskende. 


løvstikke


Til gengæld har løvstikken det fantastisk. Jeg er vild med dens farvespil her i foråret, og dens fuldstændige fantastiske form om sommeren. Den er gammel, min mor fik vist i sin tid et stykke fra hendes mor, og bliver over to meter høj, det gør altid ondt når jeg klipper den ned midt på sommeren, men det er nødvendigt, Jeg tør slet ikke tænke på hvor mange løvstikkeplanter der ville komme hvis den fik lov til at så sig. men lige nu, der nyder jeg den bare.


oregano

Oregano er en af de planter der bare sår sig alle vejne, de dukker op over alt ligesom citronmelisse som man heller aldrig kan være sikker på hvor man finder henne.  jeg har dog også en stor krukke fyld med oregano inde i drivhuset, som kommer ud hver sommer. den nyder den lidt tidligere start og vokser og vokser. Blomsterne er skønne og trækker så mange insekter. Der er altid noget at se på når man har oregano der blomstre. Estragon

Overraskende nok, ser det også ud til min franske estragon har klaret vinteren. den er plantet i en altankasse sammen med 3 andre urter, så jeg tog hele kassen ind i drivhuset i vinter. det er noget sart stads, så jeg regnede med den var gået ud, men den har klaret den, så jeg er rigtig glad, og har en vild plan om at skulle have en hel altankasse fuld så jeg bare kan bruge løs. 
Ramsløgene er lækre, og perfekte lige nu  .Her den anden dag ville min ene søn have nudler med spejlæg til aftensmad. Han elsker yum yum nudler og spejlæg, men jeg er helt ærligt ikke fan af bare yum yum nudler. Så jeg er begyndt at gøre noget andet:

 Jeg koger en gryde med vand, putter boullionpulveret med krydderier i vandet og dumper nudlerne i. 

Derefter tager jeg en pose wokmix i en gryde og svitser det i en gryde sammen med lidt peber og noget soya. tilsidst tilsætter jeg nogle skinketern i.

Desuden snittter jeg friske grøntsager meget fint i stænger eller tynde skiver, feks. augurk, gulerød, rød peber, bladselleri, springløg, eller ramsløg. 
Tilsidst stegte jeg så nogle spejlæg.

Man servere det hele samlet, og så putter folk først de grøntsager i de har lyst til, derefter putter man de varme nudler over grøntsagerne, så de tynde grøntsager lige bliver varmet. Tilsidst får man et æg ovenpå og så blander man... velbekom, det smager fantastisk med ramsløg i :)

du ønskes en god dag

 kærlig hilsen 
Marianne
9 kommentarer:

 1. Hej Marianne
  Du er vist ret ny i blogland, så jeg vil da lige sige velkommen. Jeg har kigget lidt med og kan se, at du er en flittig blogger lige som jeg er.
  Hvordan er det gået med din kamelia? Jeg har lige købt to i England, de var ikke så dyre, men det var forsendelsen.
  Kh
  Lisbeth
  Samsø

  SvarSlet
 2. Hej Lisbeth
  Jeg er helt ny i blogland, men hvor er det dejligt at du ville sige hej alligevel:)
  Jeg bliver lidt ovrvældet af alt det folk ved på de forskellige haveblogs, men det er så spændende.
  Min kamelia er uendelig langsom.. så jeg venter stadigtvæk i spænding. Du ved vel hvordan dine ser ud :) det må altså give lidt et sus i maven at gå og vente på sådan en pakke. jeg ved heller ikke spor om Kamelia, andet end at de kan blive voldsomt store, dem i geografisk have i kolding er jo næsten træer.
  KH Marianne

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej igen
   Du skal have sat på med faste læsere, så man kan melde sig hos dig. Så flittig som du er burde du kunne få en del kommentarer efterhånden, som du selv kommenterer hos andre. Som du kan se er det muligt at komme til blogtræf hos mig, du bor jo ikke så langt væk kan jeg se, så måske skal du overveje det :)
   Ja folk ved meget på bloggene og har mange forskellige planter, det bliver man klogere af at læse om og så får man lyst til selv at købe nogen.
   Kameliaerne er meget langsomme. Jeg har også en gang købt sådan en i Netto, plantede den først i en potte og senere ud, men den gik ikke. Den stod endda med knopper, som bare visnede og faldt af, året efter døde den :( så nu ville jeg prøve noget andet. Pakken var længe undervejs, næsten 14 dage, men planterne havde det fint. Du kan prøve at søge på min blog efter kamelia, så skulle indlægget gerne komme frem.
   Der er også blogtræf i Kolding d. 5.6. til det store plantemarked, da kan du også komme med.
   Kh
   Lisbeth

   Slet
 3. Man skulle kunne melde sig på som læser ved at trykke på eifeltårn dimsen, og jeg har forsøgt at lave en google+ knap, men jeg tror jeg gør noget forkert. Jeg gik ind under tilføj gadgets og prøvede. Kan du hjælpe ?
  Dit blogtræf ser spændene ud, men jeg har ikke nogen bil så det er lidt svært. Jeg håber dog du får massere af besøg :)
  Kh.
  Marianne

  SvarSlet
  Svar
  1. Den med eifeltårnet virker ikke på samme måde. Jeg kan ikke lige huske,hvordan man gør. Prøv at kigge på den blog, der hedder bloghjælp, der mener jeg, at der står noget om det.
   Der kommer en del til blogtræf fra Sønderjylland, men desværre er bilen fyldt op. Hvis jeg hører om andre, der vil med fra de kanter, kan jeg kontakte dig. Fynboer kan du evt. også følges med.
   Kh
   Lisbeth

   Slet
  2. hej Lisbeth
   Selvfølgeligt.. en blog der hedder bloghjælp :) Det må jeg undersøge. Tak :)
   og hvis du høre noget om noget med dit træf så sig endeligt til :)
   KH
   Marianne

   Slet
  3. glemte at skrive at hvis du høre noget, så vil jeg gerne med, hvis jeg kan få barnepige.
   KH
   Marianne

   Slet
 4. Åh elsker krydderurter og har selv et par bede med dem. Sjovt at du skriver, at din citrontimian har overlevet, men den alm. ikke har - her hos mig er det lige omvendt.

  Den franske esdragon går for at være sart, men jeg har haft min i mange år efterhånden og har opbevaret den i kolddrivhus og den kommer troligt år efter år. Så du kan sagtens plante altankassen til og få masser af frisk esdragon. Hvad bruger du den i øvrigt til ud over bearnaisesovs?

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Susanne
   Alle mine timian så fine ud, lige indtil vi havde en uge uden sne, så døde de allesammen pånær den ene på billedet. Jeg er ret ked af det, for jeg holder meget af decstore puder af timian. De andre stod og kantede trappen omm i baghaven. Det burde være et godt sted, men det kan være det skal tages op til overvejelse.
   Estragon smager dejligt i feks urte dressing til salat, eller i kød marinader. Også sammen med råstegte kartofler. Jeg laver tit en mix af krydderurter fra haven , hakker og putter i. Man kan også bruge den i pasta salat, men der skal man passe på med mængden, den er jo ret markant. Den vokser ikke helt vildt og voldsomt, så en plante er ikke nok hos mig.
   Kh. Marianne

   Slet